Pożyteczne bakterie
W naszym układzie znajduje się bogaty świat mikrobów odpowiedzialnych za wiele funkcji , takich jak ochrona organizmu przed chorobami, metabolizm, trawienie oraz nasz nastrój i samopoczucie.
Każdy człowiek ma swoją unikalną florę bakteryjną, jedyną w swoim rodzaju. Ten zestaw, który odpowiedzialny jest za produkcję enzymów trawiących -warunkuje nasze upodobania kulinarne, to czy mamy chęć na jedzenie mięsa czy słodkości. Naukowcy próbują ustalić czy przyczyną otyłości, chorób serca czy wysokiego poziomu cholesterolu jest określona mapa bakteryjna naszego jelita. Przeprowadzono eksperymenty na myszach – wstrzyknięto flore bakteryjną sterylnym myszą innej myszy i zaobserwowano, że zaczeły one mieć problemy z metabolizmem cukrów i przybrały na wadzę.
Są trzy teorię dlaczego bakterie tuczą:
– w danej florze bakteryjnej znajduje się zbyt wiele bakterii rozkładających weglowodany- więcej cukrów przenika do naszego krwiobiegu i odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej
– wywołany prze bakterie stan zapalny – w stanie tym odkładamy tłuszcz na ciężkie czasy. Bakterie mogą przyczepiać się także do wątroby, tkanki tłuszczowej i wytwarzać tam zapasy tłuszczu. Bakteryjne substancje zapalne atakują także tarczyce, zaburzając gospodakę hormonalną co wpływa na to, że nadmiary tłuszczu są mniej efektywnie spalane,
– bakterie mogą pobudzać apetyt, wysyłać do mózgu sygnały by jeść więcej i bardziej tłusto.
Bakterie to wojownicy, którzy, jeśli tylko jest ich pod dostatkiem, potrafią bronić naszego organizmu niczym profesjonalna armia. Uszczelniają w tym celu ściany nabłonka jelitowego tak, aby nie przedostawały się przez niego do krwiobiegu toksyczne substancje. Dogadują się z naszym systemem odpornościowym prosząc o wsparcie w postaci obronnych limfocytów. Do tego wygrywają z bakteriami chorobotwórczymi konkurencję o substancje odżywcze pozbawiając je w ten sposób niezbędnych środków do życia.
80 % komórek układu odpornościowego znajduje się w jelitach !
Bakterię wpływają także na stan naszego odżywienia: mogą zwiększać apsorbcję i retencję pierwiastków takich jak, np.: fosfor, wapń, żelazo, biorą udział w syntezie witaminy z grupy B i prawdopodobnie witaminy K.
Bakterie wytwarzają substancje: tyrozynę i tryprtofan. Te dwa aminokwasy są potrzebne do produkcji hormonów szczęścia : serotoniny i dopaminy.
Im więcej pożywnych bakterii w jelicie tym jesteśmy zdrowsi, szczuplejsi i szczęśliwsi.
Co robić dla naszych bakterii jelitowych?
– unikać jeżeli tylko się da antybiotykoterapii, które wyniszczają florę bakteryjną. Antybiotyki nie powinny być stosowane w przypadku przeziębień, które wywołane są najczęściej wirusami. Wirusy nie reagują na podanie antybiotyku.
– nie spożywać nadmiernej ilości mięsa „ złej jakości” , które mogło być poddawane antybiotykoterapii. Antybiotyki mogą znajdować się także w mleku krowim. Warto zainwestować w ekologiczne mięso lub spożywać dziczyznę.
– spożywać prebiotyki – czyli substancje wspomagające działanie pożywnych bakteri: k arczochy, szparagi, cykoria, cebula. Inne źródła prebiotyków to: banan, ziemniaki, por, pomidor oraz czosnek.
-unikać stresu, nadmiernego spożycia alkoholu i kofeiny, chlorowanej i fluorowanej wody
– nie dopuszczać do głodówek
– spożywać fermentowane produkty, kiszonki ze sklepów ekologicznych lub włąsnej produkcji, chleb żytni na zakwasie, ocet jabłkowy, własnej produkcji kefiry i jogurty, cydry fermentowane
– suplemetować probiotyki kwasu mlekowego
Polecamy probiotyk Optima: